Luontoyhteyttä etsimässä

Ensi viikolla Lahden seudulla vietettävä Ympäristöviikko ei ole päässyt vielä alkuunsa, mutta mikä liittyisi paremmin aiheeseen kuin Suomen Ladun Nuku yö ulkona -kampanja, joka haastaa suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona lauantaina 17. syyskuuta. (#nukuyöulkona)

Majoitteena voi olla teltta, tarppi, laavu tai vaikka parveke. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta yöpyä maastossa.

Retkeileville ja telttaileville suomalaisille tämä ei ole uutta, mutta moni – itseni mukaan lukien – harvemmin kuitenkin yöpyy luonnonhelmassa. Olisi hauska osallistua tapahtumaan, mutta en ole vielä päättänyt pystytänkö teltan kotipihaan, laittaisinko patjan terassille vai saisinko houkuteltua perheenjäseneni jonnekin pihaa kauemmas.

Luontoyhteys laittaa meidät takaisin oikeille raiteille ja muistuttaa meitä elämän perusasioiden tärkeydestä, ympäristönsuojelu mukaan lukien. Ulkona luonnossa oleskelusta saa virtaa ja voimaa, ja suomalaisille erityisesti metsä on äärettömän merkityksellinen paikka. Myös luonnonvesi on ihmisen sielulle tärkeä, rauhoittava ja avaava elementti.

kuusamo

Luonto vaikuttaa hyvinvointiimme, ja ihminen voi alkaa tuntea olonsa ahdistuneeksi ilman luontoyhteyttä. Tilanteen voi korjata viettämällä enemmän aikaa luonnossa: metsässä, niityillä, rannoilla, vaaroilla… Kukin tyylinsä tai silloisen mielentilansa mukaan puuhailemalla, liikkumalla, luonnonantimia keräilemällä, katselemalla, rauhoittumalla, hiljentymällä. Kesällä eräs luontokuvaaja antoi hyviä vinkkejä: poikkea joskus polulta. Istu kivelle tai kannolle, ja vain katsele ja kuuntele. Istu tunti, toinen, kolmaskin.

kanto

Nykyään ihminen voi hyvinkin olla viettämättä juuri ollenkaan aikaansa luonnossa. Se on silti tärkeää kaikenikäisille: lapsille, nuorille, aikuisille, vanhuksille. Se maadoittaa, juurruttaa ja tuo perspektiiviä ja tasapainoa kiireiseen elämään; muistuttaa, että olemme luontokappaleita siinä missä muutkin. Ihminen kaipaa luontoyhteyttä, samoin kuin puhdasta ja luonnollista ravintoa.

Ympäristöviikko puolestaan muistuttaa ihmisen roolista luontoa ympäristöksi kahlitsevana ja siitä vastuunsa kantavana olentona ja  peräänkuuluttaa “vihreitä tekoja ja hauskaa yhdessäoloa”. Ympäristöviikkoa vietetään Lahden seudun kunnissa 19.-25.9. Ympäristöviikolla eri tahot järjestävät ympäristöaiheisia tapahtumia ja tempauksia, kuten luontoretkiä, kierrätystapahtumia, luentoja tai vaikkapa siivoustalkoita.

Ympäristöviikon haastekampanjan tarkoituksena on aktivoida niin yksityisiä ihmisiä, yhdistyksiä kuin yrityksiäkin tekemään pieniä ja suuria tekoja ympäristömme hyvinvoinnin, puhtauden ja viihtyisyyden edistämiseksi. Ota Ympäristöviikon haaste vastaan ja tee jokin ympäristöteko omalla pihallasi tai lähiympäristössäsi tai tee kestäviä valintoja arjessa parantaaksesi omaa ja luonnon hyvinvointia. (#ympäristöhaaste)

Jos jokainen tekisi sen yhdenkin pienen teon… Vau. Mikä voisi olla sinun tekosi? Muovin käytön vähentäminen? Sähkön käytön rajoittaminen? Roskien kerääminen luonnosta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s