Niin kuivaa ja terveellistä, mutta herkullista

Luonnon antimet ovat herkullisimmallaan tuoreina, ja kesän ja syksyn ajan voimme innolla tankata kaikenlaisia ihania makuja ja hyväätekeviä ravintoaineita. Mutta winter is coming, ja talvella se vasta olisikin tarvetta nautiskella ja nostaa vastustuskykyä. Talven varalle luonnontuotteita voidaan säilöä eri tavoin, muun muassa pakastamalla, kuivaamalla, mehustamalla ja hilloamalla.

berriesPakastaminen on säilöntämuodoista paras tapa säilyttää ravintoaineet. Tiesitkö muuten, että marjapakasteet kannattaisi sulattaa nopeasti mikrossa tai lämpimässä vesihauteessa, jotta C-vitamiinia tuhoutuisi mahdollisimman vähän?

Kuivatuissa marjoissa ravintoainepitoisuudet tiivistyvät, kun vesi haihdutetaan niistä pois. Kuivauksessa tärkeää on, että marjojen kuivauslämpötila ei nouse yli 50 asteen. Näin säilytetään myös parhaiten ravintoaineet. Marjojen antioksidanttipitoisuuksissa ei toisaalta ole esimerkiksi mustikoita koskevassa tutkimuksessa havaittu eroja tuoreiden, pakastettujen tai kuivattujen marjojen välillä. Kuivauspaikkojen tulee olla puhtaita ja pölyttömiä, ja niihin kannattaa kotona kuivattaessa hyödyntää kodin lämpimiä ja ilmavia paikkoja, kuten esimerkiksi pakastinkaapin yläpuoli – mutta varaudu siihen, että kuivaaminen kestää!

Kuivattuja luonnontuotteita on helppo säilyttää huoneenlämmössä.  Esimerkiksi kuivatut marjat säilyvät valolta suojattuna useita vuosia. Päivän marjansyöntisuosituksen eli 2 dl marjoja saa halutessaan helposti täyteen, koska yksi ruokalusikallinen kuivattua marjajauhetta vastaa noin 1,5 dl tuoreita marjoja. Tuo määrä sisältää ison osan päivän C-vitamiinitarpeesta, tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita, kuitua, polyfenoleja ja muita antioksidantteja.

Marjajauheet ovat siitä käteviä, että ne kulkevat helposti mukana työpaikalle ja matkoille. Kun pidät marjajauhetta kotona tai töissä pöydällä, sitä on helppo lisätä myslin, puuron, jugurtin tai smoothien sekaan. Esimerkiksi tyrnin ja puolukan kirpeys taittuu kuivatussa ja jauhetussa muodossa, mutta jauheet antavat edelleen mahtavaa makua mihin ikinä niitä käytätkin: ruuanlaittoon, leipomiseen, juomiin, makeisiin, mausteeksi, koristeluun…

Tässä esimerkkeinä pari reseptiä:

Tyrnilohi gluteeniton, maidoton, munaton

1 lohifile
1 dl ruokaöljyä
2 rkl tyrnijauhetta
1 rkl sitruunamehua
1 tl mustapippuria

Poista lohifileestä ruodot ja leikkaa annospaloiksi. Sekoita keskenään marinadin ainekset ja sivele lohen päälle. Anna marinoitua pari tuntia jääkaapissa. Paista pannulla ja tarjoa esimerkiksi lanttu-perunamuusin kera. Voit myös kypsentää lohifileen uunissa kokonaisena.

natural_nordic_frontpage_slider_berries2

Tyrni-misu 

250 g maustamatonta tuorejuustoa
3 kpl keltuaista
1 dl sokeria
3 kpl valkuaista
2 rkl tyrnijauhetta
1/4 dl tyrnimehua
3/4 dl vettä
2 tl vaniljasokeria
16 kpl sormikeksejä (tai ohutta sokerikakkupohjaa)
Kaakaojauhetta

Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vaahdota keltuaiset ja 1/2 dl sokeria, lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Vaahdota valkuaiset ja 1/2 dl sokeria. Yhdistä vaahdot ja lisää tyrnijauhe.
Sekoita tyrnimehu, vesi ja vaniljasokeri, kostuta sillä keksit. Kokoa vuokaan vuorotellen kostutettuja keksejä ja tuorejuustovaahtoa. Päällimmäiseksi kerros vaahtoa, siivilöi sen päälle kaakaojauhetta.

Kaura-tyrnipiparit (ohje Riitta Kinnunen)

  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1/2 dl kuivattua tyrnirouhetta
  • 1½ dl sokeria
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 50 g leivontamargariinia sulatettuna
  • 1 muna

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää jäähtynyt margariinisula sekä kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Nostele lusikalla pieniä kasoja leivinpaperille, jätä leviämisvaraa. Paista 225 asteessa 5-10 minuuttia.

Vinkki: liitä kaksi jäähtynyttä piparia yhteen sulatetulla suklaalla.

(Reseptien lähde: Arktiset aromit)

Tyrnissä on luonnonmarjoistamme toiseksi eniten C-vitamiinia ruusunmarjan jälkeen. Lisäksi tyrnin siemenissä on paljon hyviä rasvahappoja kuten omega-3, jotka imeytyvät hyvin murskatussa muodossa. Seuraava blogipostauksemme vertailee marjojen ravintoainepitoisuuksia, ja pari uutta reseptivinkkiäkin tulee mukana! Tulossa olevia aiheita myös luonnonyrttien käyttö ja syksyn ajankohtaiset yrtit.

 

Edit: Luontoemo osallistuu Lahden alueen Ympäristöviikkoon 19.-25.9., ja olemme luvanneet postata joka päivä vinkkejä siitä, miten eri tavoin suomalaisia luonnontuotteita voi hyödyntää ja samalla edistää terveyttä. Jos ei ihan joka päivä siis blogipostausta ilmesty, voit seurata meitä myös Facebookissa, facebook.com/Luontoemo.

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Niin kuivaa ja terveellistä, mutta herkullista

  1. Paluuviite: Marjaisia reseptejä – luontoemo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s