Viime postauksessa kerroin yleisesti puiden monipuolisesta käytöstä ravintona ja rohtona. Tässä tulee muutama idea ja resepti, miten eri puun osia voi käyttää ruuanlaitossa ja ihonhoidossa, ja samalla lähteitä, mistä lisää reseptejä voi löytää. Muista, että puiden osia saa ottaa vain maanomistajan luvalla.
Lisäksi toinen kirjoitus, jossa esittelen yhden lempipuuni, männyn, tuon metsien suoraselän ja yskän helpottajan.
Puureseptejä
Oksat
Keppisoppa
- 25 cm katajanoksaa
- 25 cm kuusta
- 25 cm mäntyä
- 5 l kaivo- tai lähdevettä
- 1 rkl aurinkosuolaa (puhdistamatonta merisuolaa)
Anna veden seistä huoneenlämmössä kannen alla kaksi vuorokautta. Siirrä sitten kylmään, alle 10 asteeseen, eli jääkaappiin tai maakellariin viikoksi. Siivilöi soppa.
Käytetään flunssan torjuntaan, vastustuskyvyn vahvistamiseen, yskään tarvittaessa 2 dl päivässä.
(Sami Tallberg: Koivunmahlaa & Kaviaaria)
Lehdet
Koivukurkut
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- 3 dl vettä
- 2 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 5 valkopippuria
- 3 dl koivun hiirenkorvia
- 8 avomaankurkkua
Kiehauta liemeksi kaikki muut ainekset paitsi kurkku. Laita pestyt ja viipaloidut kurkut desinfioituihin säilykepurkkeihin ja kaada kuuma liemi päälle. Säilytä kurkut jääkaapissa. Koivukurkut säilyvät jääkaapissa muutaman kuukauden.
(Jouni Toivanen: Viettelevät villiyrtit)
Ruusu-koivu kasvovesi
- 1 rkl kuivattuja ruusunterälehtiä
- 1 rkl kuivattuja tai tuoreita koivunlehtiä
- 1 dl kiehuvaa vettä
Kaada kiehuva vesi lehtien päälle ja anna hautua 15-30 minuuttia. Siivilöi lehdet suodatinpaperin, harson tai tiheän siivilän läpi pulloon.
Havut ja kerkät
Kuusenkerkkäjuoma
- ½ l mustaseljankukkamehutiivistettä
- ½ l vettä
- ½ l kuusenkerkkiä
- tarjoiluun: jääpaloja
Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen. Anna koneen käydä täydellä teholla noin minuutti. Siivilöi juoma tiheän siivilän läpi. Tarjoa jääpalojen kanssa.
Männynneulasmehu
- 2,5 dl neulasia
- 2 l vettä
- 1 sitruuna
- 8 dl sokeria
Neulaset ja vesi pannaan kattilaan. Keitetään 30 minuuttia, siivilöidään. Lisätään sokeri ja sitruunamehu. Keitetään 30 minuuttia. Pullotetaan. Säilytetään kylmässä ja nautitaan vedellä laimennettuna.
(Ulla Toivonen, kirjassa Sinikka Piippo: Elinvoimaa puista)
Männynkerkkäsalaatti
- puolikas kurkkua suikaleina
- 3 dl kaaliraastetta
- 2 dl maissinjyviä
- 6 – 10 kpl pieneksi silputtuja männynkerkkiä
- 1 dl nuorta saksankirvelisilppua tai persiljaa
(Lehtonen, Ullan yrtit; Yrttitarha)
Silmut
Silmumysli
6 dl kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
2 tl vaniljasokeria
½ dl hunajaa
1 dl kookosöljyä
½ dl vettä
1 dl kurpitsansiemeniä
½ dl seesaminsiemeniä
2 dl kuivattuja hedelmiä tai marjoja, esim. itse kuivattuja omenarenkaita
1 dl kuusenkerkkiä
1 dl pihlajan- tai koivunsilmuja
Sekoita hiutaleet, leseet ja vaniljasokeri isossa astiassa. Kuumenna hunaja, kookosöljy ja vesi yhdessä kuumaksi liuokseksi (esim. mikroaaltouunissa), mutta ei ihan kiehuvaksi asti. Kaada sulanut liuos hiutaleseoksen joukkoon ja sekoita. Kaada ainekset leivinpaperille uunipellille ja tasoita ohueksi kerrokseksi. Paahda n. 150 asteisen uunin keskitasolla 20 min välillä sekoittaen niin, että ainekset paahtuvat kullan ruskeiksi.
Lisää loppuvaiheessa siemenet ja kuivatut hedelmäpalat, esimerkiksi itse kuivatut omenarenkaat pieninä paloina sopivat mainiosti. Jatka paahtamista 10 min. Sekoita jälleen ja levitä lopuksi myslin pinnalle kuusenkerkkiä ja pihlajan- tai koivunsilmuja. Jatka paahtamista uunissa hyvin lyhyt aika, 2 minuuttia riittää.
Nauti mysliä rahkan, jogurtin tai viilin kanssa.
Säilytä mysliä jäähtyneenä kannellisessa astiassa tai tölkissä huoneenlämmössä. Silmumysli säilyy näin noin viikon.
Voit tehdä toki niin, että et lisää silmuja lainkaan uuniin paahtumaan, vaan keräät joka aamu tai päivä aivan tuoreet silmut mysliannokseesi.
Kuusenkerkkiä ja koivunsilmuja voi hyvin pakastaa puhtaina sellaisenaan ilman mitään käsittelyä muovipussissa. Silmuja on sitten talven keskellä herkullista ripotella myslin päälle.
(Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy)
Pihka
Vehkosuon pihkavoide
Eteerinen öljy
Mäntyvoide haavoille ja lihaskipuihin
- 8 rkl oliiviöljyä
- 20 g mehiläisvahaa
- 1 rkl hunajaa
- 10 tippaa eteeristä mäntyöljyä
Kuumennettuun oliiviöljyyn lisätään muut ainekset.
(Sinikka Piippo: Elinvoimaa puista)
Sitten on vielä kaarna, tuhka, mahla, terva, marjat, kukat, kävyt – niistä mahdollisesti lisää myöhemmin. Satuin muuten löytämään muutaman vuoden takaisen jutun männyn kaarnan tehosta tinnituksen hoidossa. Pitää varmaan testata lähipiirissä…
Paluuviite: Puureseptejä osa 2: aika silmujen ja kuoren – luontoemo